Crisisopvang, hulp voor jongeren een reis in de trein deel 2 Opzoek naar vrijheid in je gedachten

In deel 1 hebben we gekeken naar, hoe een dag in de crisisopvang eruit ziet en wat er nodig is.

Dan heb ik het niet over activiteiten, maar ik heb het over mentale hulp. Wat gaat er bij cliënten om?

Dan zijn vragen zoals deze heel belangrijk:

 1. Hoe gaat het? Een simpele vraag, maar wel een vraag wat cliënten het gevoel geeft dat ze gehoord worden.
 2. Wat gaat er in je gedachte om?
 3. Hoe kunnen we jou helpen?
 4. Waar loop je tegenaan?
 5. Wat belemmerd jou? of wat houdt je tegen?
 6. Wat wil je graag doen?
 7. Wat is de volgende stap die je wilt zetten?
 8. Hoe kijk je nu naar het verleden?
 9. Hoe kijk je naar je toekomst?
 10. Hoe zie je het leven voor je?
 11. Waar kan ik terecht om verder geholpen te worden?
 12. Wat heb ik allemaal nodig?

Hoe meer open vragen er gesteld worden, hoe meer de client zich gehoord voelt. Maar niet alleen vragen stellen is belangrijk. Hoe kunnen we de client verder helpen? Wat is verstandig om de client verder helpen? Wat is er nodig? Wat voor netwerken heeft een client nodig om door te groeien?

Jongeren verlangen naar HOE het opgelost kan worden, WAAR ze terecht kunnen, WAT er allemaal voor nodig is?

Dan is belangrijk dat het client eerst psychisch aan gepakt moet worden. Dat is de basis van alles. Hoe kijkt de client op dat moment naar het leven? Hoe staat de client in het leven? Wat voor acties wil de client nemen?

Feit is dat psychisch aanpak de basis is om op een verantwoordelijke manier verder te kijken.

Een client in de crisisopvang heeft heel wat meegemaakt. Het zit op dit moment in de overlevingsstand. Dan is het onmogelijk om in één keer helder na te denken hoe cliënten verantwoordelijk kunnen ondernemen voor een gezond en veilig toekomst.

Cliënten die psychische hulp nodig hebben, positief in het leven staan, willen ondernemen, op een gezonde manier veder willen gaan, zijn opzoek naar een deur dat hun lijdt naar de vrijheid in hun mind. Ze hebben geen controle meer over hun gedachten. Ze willen af van die negatieve, pijnlijke gedachte. De gedachte die hun tegenhoudt, belemmerd, hun positiviteit meer dood dan dat ze in bloei staan om te kunnen leven.

Ze verlangen naar de vrijheid in hun mind. Ze verlangen naar oplossingen en heling. Ze willen niet meer zigzaggen in hun hoofd. Het enige waar cliënten op dat moment naar opzoek zijn is rust in hun hoofd.

Vertrouwen en oprechtheid is daarbij de key voor cliënten. Wie kunnen ze vertrouwen? Bij wie voelen ze zich thuis? Dan heb ik het over begeleiders die cliënten begeleiden. Wie ziet je doel van genezing en rust. Wie kan samen met je meekijken naar je doelen. Hoe hard het leven is. Het zijn basis gevoelens in het leven, wat vanzelfsprekend is maar, enorm belangrijk is voor de client.

Lets be real here, het is in het algemeen voor de hele wereld belangrijk.

want we zijn allemaal mensen met een hart en gevoel.

Op dit moment stelt client zijn of haar hart blood en dat is al een groot opgave. Zeg maar gerust een hoofdstuk of een boek.

De aanpak om cliënten verder te helpen moet grondig gedaan worden. Hoe eerder een cliënt psychisch geholpen wordt, des te makkelijker het wordt voor de client in de toekomst en verlies het client zijn of haar tijd niet.

Hoe langer en gewacht wordt voor psychische hulp, hoe moeilijker het wordt voor de cliënt om het te verwerken. Ja, het verschilt natuurlijk per cliënt. De ene cliënt kan er beter mee omgaan dan de andere. Feit is dat ze op tijd de juiste hulp nodig hebben.

Maar waarom is de vrijheid in je gedachten zo belangrijk? Omdat alle ideeën opkomen vanuit je gedachten, alle dromen, kansen, uitdagingen, mogelijkheden. Jongeren of cliënten hebben veel dromen, doelen, goals die ze willen bereiken of waarmaken. Maar als psychische gedachten in de weg zitten van al de negatieve, donkere kanten van het leven ze in de weg staat, kunnen ze nooit het licht en de kleuren van het leven zien. Op dat moment is het zo belangrijk dat jongeren of cliënten herinnert worden aan kun krachten en kunnen. Vinden ze de kracht, zien ze weer de mogelijkheden, kansen of uitdagingen dan kunnen ze op een gezonde manier groeien. Hun doelen worden helder en hebben vechtlust. Hebben jongeren weer zin in het leven.

Nogmaals, dit artikel/blog schrijf ik niet om haat te saaien. Nee, dit artikel schrijf ik omdat ik vind dat er eerder aandacht besteed kan en mag worden aan psychische hulp voor jongeren die veel hebben meegemaakt in hun leven.