Ik ben wat ik denk dat ik ben

Als je de titel leest en je er goed over nadenkt dan schrik je even. Denk maar eens goed over na hoe jij OVER JEZELF DENKT. Heel overdreven maar toch waar, voel jij jezelf een mislukking, niets nut, negatief, niet mooi,negatief of voel jij jezelf heel sterk, gemotiveerd, disciplineert, doorzetter, niet willen opgeven.

Onze identiteit is opgebouwd, met hoe andere over ons denken. Met andere woorden, wij denken te zijn, hoe andere ons zien.

Je zelfbeeld wordt hoe jij gaat denken omdat andere dat zien. Met andere woorden jouw eigen zelfbeeld vervaagd en verdwijnt.

Een v.b.

We zien iemand als voorbeeld en als die persoon b.v. Vertelt dat jij een dokter kunt worden dan ga je voor dat doel, maar eigenlijk zou je het liefst acteur willen worden, dan ga jij je daarop richten omdat een ander persoon dat ziet in jou.

Onbewust doen we allemaal aan methodacting. We hebben allemaal meerdere persona’s. De ene persona is online, de ander aan het werk, en de andere bij vrienden en de laatste thuis. Je vraagt je dan af of ze wel nuttig zijn? Ik kan je vertellen. Deze 4 versies van ons zelf zijn NUTTIG. Ze helpen ons financieel, aan het werk, zorgen ervoor dat we relatie kunnen bouwen enz.

De 4 versies zijn nuttig maar hebben ook een grote valkuil. Omdat onze identiteit zoveel lagen telt, kunnen we onze ware ik uit het oog verliezen. We nemen onze rollen mee naar huis zonder dat we er grip op hebben. Hoe goed we onze rollen spelen. Het zorgt ervoor dat we ons depressief, ontevreden en slecht gaan voelen. Het ‘ik’ figuur wat al klein en kwetsbaar is, raakt in de war. We gaan leven naar wat wij denken dat anderen over ons denken, zelfs als het ten koste gaat van onze eigen waarden. op den duur leven we in spiegel beeld van een ander persoon, waardoor we onze spiegelbeeld kwijtraken.

Vertrouw op je eigen gevoel.

Tieners worden beïnvloed door de stemmen van ouders, vrienden, media en op school. Een gelukkig leven is van iedereen en moet ook voor een ieder open blijven staan. Iedereen verdiend de zelfde kansen. Het enige wat je kunt doen, is de ruis uit te filteren en naar binnen kijken. Ga terug naar de ‘ik,. Ga erover nadenken wie we willen zijn en hoe we willen leven.

Het nut van leven is door de mentale en fysieke verlangens de baas te zijn. Kernwaarden zijn belangrijk voor je gevoel en vormen de leidraad. Wie je wilt zijn, hoe jezelf en anderen behandelt. Waarde kun je in één samenvatten. B.v vrijheid, eerlijkheid, gelijkheid. Ze zijn een kompas en wijzen ons de weg in het leven. Als je de waarde kent wordt je geleid richting de mensen, activiteiten en gewoontes die het beste bij jou passen. Waarde kennen maakt het makkelijker om jezelf te omringen met de goede mensen en om moeilijke keuzes te kunnen maken in je loopbaan, je tijd verstandig te gebruiken en je aandacht op wat belangrijk is. Zonder waarde worden we allemaal meegesleept door het negatieve en komen we terecht op het verkeerde pad. Waarden komen niet vanzelf. We zijn er ook niet van bewust. Er wordt zelfs heel weinig over gesproken. Maar ze zijn onbewust wel aanwezig. Je wordt geboren in combinatie van omstandigheden en hoe jij die ervaart, bepaalt je waarden.

Als je goed gaat nadenken dan dan worden onze waarde beïnvloed door wat ons mentaal in beslag neemt. Wat je in je omgeving hoort, dat voed je geest. Hoe meer we in gaan op roddels, likes, story’s van anderen hoe meer onze geest ontevredenheid aantrekt en onze waarde vreet en daalt.

Waarde is onzichtbaar, ongrijpbaar en de wereld waarin we leven dringt ons ontzettend op. Wat we leuk moeten vinden, welke richting we op moeten gaan. De druk is dan ontzettend groot.

Opdracht

Ik zou zeggen schrijf een aantal waarde op die jouw leven bepalen. Schrijf dan ernaast op waar de waarde vandaan komt. kijk welke waarde echt bij jou hoort.

Evaluatie is de sleutel tot het denken. Hoe kun je denken? Je kunt pas denken door ruimte en rust. Filter de ruis van buiten wat invloed heeft op jou. De regel is, je gaat er niet 1 keer voor zitten en denken aan de waarde. We moeten ons zelf daar voor trainen. Je kunt je niet lang concentreren en je gedachten bezighouden om je geest te verkennen als he continu druk of bezig bent. Laten we heel eerlijk wezen, van de hele tijd binnen zitten word je niet wijzer.

Er zijn 3 manieren om ruimte te creëren

 1. Ga er elke dag voor zitten om na te denken hoe je dag was geweest.
 2. Wat voor emoties voel je daarbij?
 3. Ga naar een plek/ plaats in de buurt waar je heel lang niet geweest bent of niet geweest bent, om jezelf in een andere omgeving te ontdekken.
 4. houd je bezig met iets wat voor jou zinvol is.
 5. hoe kunnen we de ruimte vullen die we hebben.
 6. Weerspiegel de keuzes die je maakt.

Wat je ook denkt over de waarde, je daden zullen altijd het echte verhaal vertellen. Hoe jij je vrije tijd indeelt, laat zien waar jij waarde aan hecht.

Opdracht

Houd een week bij hoeveel tijd je besteed aan bijv. je vrienden, familieleden, hobby’s.

Je merkt dat we slapen weglaten, terwijl dat ook een prioriteit is. Werk kan in alle houden uitbreiden.

Zo kun ook erachter komen waar je prioriteit zit in je financiën. Bekijk je inkomen en je uitgaven. Hoeveel kun je opzei zetten en hoeveel geef je onnodig uit. Dat zal je ook rust geven.

Het gaat erom hoe jij ernaar kijkt.

De volgende stap die je zet is de waarde in eigen keuze bepalen en kijken wat het voor JOUW betekend. DUS NIET VOOR EEN ANDER.

hoe hoger de waarde is, hoe hoger het geluk zit, en het vervullen en het een realiteit in je leven kan worden.

Hoeveel offers heb je ervoor over, hoe hoog zit de dankbaarheid. hoe hoog ligt de eerlijkheid, hoe hoog ligt de tevredenheid, Hoe hoog ligt het doorzettingsvermogen?

De 6 minste of laagste waarde zijn:

 1. hebzucht
 2. Woede
 3. Jaloezie
 4. Ego
 5. Lust

Het ellendige van deze waarde zijn dat ze heel snel bezit kunnen nemen in en onze ruimte vullen.

Wij mensen zijn snel en kunnen snel beïnvloed worden door anderen en kunnen niet snel loslaten.

Denk na over de beste keuze en slechte keuzes die je ooit gemaakt hebt. Waarom had je die keuze gemaakt? Wat heb je ervan geleerd?

Bekijk heel krities naar de antwoorden.

Als je elke keer van baan wisselt of bijv. een nieuw relatie aangaat, heb je kans om jezelf te herontdekken.

Ben je met je vrienden, collega’s of familieleden , vraag je af hoe jij je voelt, wat voor waarde hecht je. Met wie je omgaat, praat waar je naar kijkt, wat je doet met je tijd, het draagt allemaal waarde.

De waarde ligt in elk klein ding of hoek. Ga er daarom zorgvuldig mee om.